- Ada Terzi
- Ada Terzi
Kaç Ayda Terzi Olunur?
Ada Terzi, işini profesyonel şekilde yapan terzi ekibiyle sektörde yer alıyor. Terzilik, emek ve zaman isteyen bir meslek türüdür. Bir terzinin profesyonel hale gelmesi için birtakım aşamaları geçmesi gerekiyor.
Profesyonel bir terzi olmanın ilk adımı, dikiş makinesinin nasıl kullanılacağını bilmektir. Ayrıca ana dikiş bilgilerine hakim olmakta meslekte ilerlemek açısından çok önemlidir. Terzi olmak isteyen kişi öncelikle bu meslekle ilgili kurslara gitmelidir. Terzilik kurslarında kişiye terzilik mesleğine dair tüm detaylar gösterilir. Terzi kursları sayesinde kişi, dikiş bilgisi edinip tasarım becerilerini geliştirir. Bu terzi kursları; halk eğitim merkezleri başta olmak üzere özel eğitim veren kurumlar ve belediyeler vermektedir.
Terzilikte Nasıl Uzman Olunur?
Uzman bir terzi olmak için gerekenler arasında kişinin zaman ayırması geliyor. Kişi zamanının büyük çoğunluğunu hedefine ayırmalıdır. Uzman, işinin ehli bir terzi olabilmek için en az 2 sene gereklidir. Aslında kişinin terzilikte profesyonelleşmesini belirleyen başlıca unsurlar, disiplinli çalışması ve el becerisidir. İleri dikim tekniklerini öğrenmek, 2 yılı da geçebilir. Aynı şekilde özel tasarımlara imza atmakta zaman alır.
Terzilik mesleğinde uzmanlaşmak farklı becerilere sahip olmayı gerektirir. Farklı dikim tekniklerine hakim olan bir terzi;
- Giysi diker
- Tadilat yapar
- Kostüm tasarlar
- Gelinlik ve abiye tasarlayıp dikimini gerçekleştirir.
Bir terzi adayının tasarım yapma yolculuğu, meslekle ilgili temel becerileri kazandıktan sonra başlar. Özellikle kendi tasarımlarına imza atabilmesi için modayı yakından takip etmelidir. Moda trendlerine göre tasarımlarını nasıl şekillendireceğini bilmesi de önem arz eder. Yenilikçi düşünerek yaratıcı fikirler ortaya çıkarması da önemlidir. Bir terzi profesyonelleştikten sonra kendisine ait bir tasarımı zaman ayırmaya bağlı olarak 5 ay-1 sene arasında ortaya koyabilir.
Terzi Olmak için Kursların Önemi
Terzi olmak için gerekenler arasında yukarıda belirtildiği üzere kurslara gitmek yer alıyor. Kurslarda terzilik mesleğine dair eğitim alınarak mesleğe atılma süreci hızlanır. Genel olarak terzi kurslarının süresi, 2 ile 4 ay arasında değişiyor. Saat bazında bakıldığındaysa terzilik süresi, maksimum 2640 ve minimumsa 1726 saattir.
Kurs bitimi sonrasında hemen bir yer açmak mantıklı değildir. Bir usta terzinin yanında çalışarak meslekte pişmek gerekir. Böylelikle kişi, terziliğe dair becerilerini geliştirmiş olur. Usta bir terzi olabilmek için müşterilerinin taleplerini doğru anlayıp ona göre çalışılmalıdır. Dikiş tekniklerinin geliştirilmesi ve özgün tasarımlara imza atmakta profesyonel bir terzi olmanın sunduğu diğer önemli etkenlerdir.
Terzi olmak için yalnızca dikiş dikmeyi ve dikiş makinesini kullanmayı bilmek yeterli değil. Aynı zamanda kumaş türleri hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Modellere uygun kumaş türünü belirlemek dikilen kıyafetin sağlam olması açısından önemlidir. Kumaş türüne göre dikiş tekniği ve kullanılacak ipliğinde belirlenmesi gerekiyor.
Terzilik Kurslarında Neler Öğretilir?
Terzi olmak için gerekenler arasındaki kurslarda adaylar şu hususlar konusunda bilgi edinir:
- Dikiş Teknikleri
Terzi kurslarında adaylara yukarıda da bahsedildiği üzere dikiş makinesinin nasıl kullanılacağı öğretilir. Overlok makinesinin kullanımı hakkında da kursiyerler bilgilendirilir. Terzi adayı, çeşitli dikiş makinelerinin kullanımını öğrenir. Kurslarda kumaş türleri tanıtılır ve el dikişi teknikleriyle ilgili bilgi verilir. Ayrıca giysi kalıplarının hazırlanması ve ölçü almada öğretilen bilgiler arasındadır. Ölçü alma işleminin ardından kalıba uygulama şekli de gösterilir.
- Tasarlama ve Dikiş Dikme
Terzilik kurslarında abiye, gelinlik, pantolon, etek, ceket gibi birçok giysilerin tasarım yöntemleri anlatılır. Özel tasarım yöntemleri hakkında bilgi verilerek ilerleyen süreçte adayların profesyonel tasarımlara imza atması sağlanır. Terzi kurslarında yalnızca giysi dikme ve tasarlamaya dair bilgi verilmez. Eskiyen, geniş, dar, yırtık, sökük, delik vb. kıyafetlerin onarım ve tamiratının nasıl yapılacağı da gösterilir.
Kursların bitiminde terzi adaylarına sertifika verilir. MEB onaylı terzilik sertifikasını almak, terzilik mesleğine adım atma noktasında atılan önemli bir adımdır. Kursların yanı sıra üniversitelerin moda tasarım bölümünden mezun olunduğunda da terzilik mesleği yapılır. Ülkemizde Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri’nde terzilik mesleğine dair eğitimler verilir. Bu liselerde terzilikle ilgili eğitimler, “Moda Tasarım Teknolojileri” kapsamında veriliyor. Lise ve üniversitelerde verilen terzilik eğitimleri sayesinde öğrenciler gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olurlar. Terzilik becerilerinin gelişmesine de çok yardımcı olur.
Ada Terzi ile iletişime geçerek detaylı olarak terzi hizmetleri ve fiyatları konusunda bilgi alabilirsiniz.